Dr. Mascha Gugganig
Research Associate
InnovationsforschungMascha Gugganigs Forschungsinteresse umfasst (1) die Wissensproduktion zu Umwelt, Landwirtschaft und Ernährung – von Indigenen (hawaiianischen) Epistemologien bis hin zu Technowissenschaften; (2) kritisches öffentliches Engagement mit akademischer Forschung, Wissenschaft und Technologie in Museen und im öffentlichen Raum; (3) kollaborative Forschung, z.B. durch kunstbasierte Methoden und multimodale Ethnographie. In ihrem aktuellen Forschungsprojekt beschäftigt sie sich mit ‚nachhaltiger Landwirtschaft‘ auf EU-Ebene und in Deutschland, mit einem Fokus auf Innovation, Technologie und Erfahrungswissen. Das Projekt erforscht auch, wie politische Strategien, Visionen und landwirtschaftliche Praktiken europäische Identitäten prägen.
- Sozial- und Kulturanthropologie; Wissenschafts- und Technikforschung; Anthropologie der Wissenschaft und Technologie; Bildungs- und Wissensanthropologie; Umwelt-Geisteswissenschaften; critical Indigenous Studies; Postkoloniale & Feministische Theorien
- Themen:
- Expertisen im Bereich Nahrung und Landwirtschaft
- Bildung als trans-institutionelle Praxis
- Epistemologien und Ontologien zu ‘Land’ im Bereich Permakultur, Agroökologie, landwirtschaftliche Biotechnologie, controlled environment agriculture
- Technowissenschaft in der globalen Nord-Süd-Debatte
- Inselstudien
- Stadtplanung und Gentrifizierung
- Experimentelle Methodologie und multimodale Anthropologie
- Visual Vignette Workshop (gemeinsam mit Rachel Douglas-Jones)
- Postcards & Ethnography (#Colleex)
- Ausstellung “Hawaiʻi beyond”
- Kurzfilme
- Innovation von Essen, Innovation von Europa? (DFG), 01.2019 – 12.2023 (pausiert 2021-2022)
- Cultivating Engagement: A Citizen Participation Forum on Vertical Farming, 09.2017 - 12.2018
Journal Articles
Schneider, M., and M. Gugganig. 2021. Saving Bavarian hops in a ‘parallel universe’: lessons on the biopolitics of agricultural labour in Germany during the Corona pandemic. Special issue: More than a Disaster: Creativity in Growing, Distributing, and Accessing Food During COVID-19, Culture, Agriculture, Food and Environment. The Journal of Culture & Agriculture 43(2): 85-95. (open access).
Gugganig, M., and N. Klimburg-Witjes. 2021. Island Imaginaries: Introduction to a Special Section. Science as Culture 30(3): 321-341 (open access).
Waller, L., and M. Gugganig. 2021. Re-visioning public engagement with emerging technology: A digital methods experiment on ʻvertical farming.’ Public Understanding of Science 30(5), 588-604.
Gugganig, M. 2021. Hawai‘i as a Laboratory Paradise: Divergent Sociotechnical Island Imaginaries. Science as Culture 30(3): 342-366.
Gugganig, M., and S. Schor. 2020b. Multimodal Ethnography in/of/as Postcards. American Anthropologist122(3): 691-697 (open access).
Gugganig, M., and S. Schor. 2020a. Teaching (with) Postcards: approaches in the classroom, the field, and the community. Teaching Anthropology: a Journal of the Royal Anthropological Institute 2(9): 56-65 (open access).
Gugganig, M. 2017. The Ethics of Patenting and Genetically Engineering the Relative Hāloa. Special Issue ‘Nature and Ethics,’ Ethnos 82(1): 44-67.
Book Chapters
Gugganig, M. and K. Bronson. 2022. Digital Agriculture, and the Promise of Immateriality. In D. Szanto, A. Di Battista, and I. Knezevic (eds.), Food Studies: Matter, Meaning & Movement. Rebus Press & Carleton University Food and Media Hub, pp. 648-664 (open access).
Gugganig, M. and R. Douglas-Jones. 2021. Visual Vignettes. In N. Klimburg-Witjes, N. Pöchhacker, and G.C. Bowker (eds.), Sensing In/Security: Sensors as Security Infrastructures. Manchester: Mattering Press, pp. 215-236 (open access).
- Vertical Farming und öffentlicher Raum. Conference 100Places:M – Urbane Naturen-Kulturen Entwerfen (Designing urban nature-cultures), TU Munich, October 12
- Cultivating Engagement with ‘citizens’ and ‘consumers’ – doing a citizen participation forum on vertical farming at EIT Food. EASST (European Association for the Study of Science and Technology), Biannual Meeting, Lancaster, July 28.
- The Hawaiian Islands: of island biogeography, sustainable future imaginaries, and (other) lived sensibilities. Society for the Social Studies of Science Annual Meeting, Boston, September 2
- [Re]considering Education in MCTS: civic epistemologies and learnscapes around land, food and agricultural biotechnology on Kauaʻi. 16th Annual Meeting of the Science & Democracy Network, Harvard University, June 30
- Vancouver [de]constructed: a contested terrain between Chinese Investment, renovicted houses, and un-settling futures. 13th Congress of the International Society for Ethnology & Folklore (SIEF), Göttingen, March 28
- 2015. MCTS in the Global [South] – the Case of Agricultural Biotechnology in Hawaii, Society for the Social Studies of Science Annual Meeting, Denver, November 12
- 2019-2021. DFG (Deutsche Forschungsgesellschaft) Eigene Stelle für “Innovating Food, Innovating Europe?”
- 2017-2018. EIT Food (European Institute of Innovation & Technology) Förderung für das kollaborative Kommunikationsprojekt “Cultivating Engagement: a citizen participation forum on vertical farming”
- 2010-2014. Four-Year-Fellowship für das Doktoratsprogramm des Department for Anthropology/UBC
- Bottom Billion Fieldwork Award für ethnographische Forschung in Hawaiʻi; Non-traditional Research Dissemination Fund für Ausstellung “Hawaiʻi beyond the Postcard,” Liu Institute for Global Issues/UBC